Ailelere sıklıkla önerilen ve uygulanan disiplin yöntemlerinden biri “mola” yöntemi. Bu yöntemde, çocuk herhangi bir olumsuz davranış sergilediğinde yanlış davranışının bedeli olarak bir süreliğine tek başına kalabileceği bir odada/mekânda herhangi bir aktivite yapmadan beklemesi sağlanır. Bu yolla, çocuğun yaptığı yanlış davranışı fark etmesi ve yapılan davranışın kabul edilmez olduğu mesajını alması hedeflenir.
Peki, gerçekten bu yöntem etkili mi? Çocuklara kendilerini nasıl hissettiriyor?
Yapılan araştırmalar, mola yönteminin ebeveyn ve çocuk arasındaki güven ilişkisini zedeleyebildiğini, uzun vadede yanlış davranışı azaltmak yerine artırabildiğini, çocukların reddedilmiş ve yalnız hissetmesine sebep verdiğini gösteriyor. Neden mi?
Çocuklarımız üzgünken, yaramazlık, huysuzluk yaparken ya da kontrolü kaybettiklerinde aslında söylemek istedikleri şudur: “Ne yapacağımı bilemiyorum, sana ihtiyacım var, hissettiklerimle ne yapacağımı bilemiyorum!”. Böyle bir anda yapılması gereken şey; çocuğumuzun sakince yanında durmak, fiziksel temas kurmak, duygularını anladığımızı sözlerimizle ve davranışlarımızla hissettirmek böylece duygularını fark etmelerine ve kontrol etmelerine yardımcı olmaktır. Çocuğumuz sakinleştikten sonra da hangi davranışın neden yanlış olduğu, ileride benzer bir durum ortaya çıktığında çocuğun nasıl davranabileceğini beraber konuşmaktır.
Unutmayalım, çocuklar en iyi, kendilerini güvende hissettikleri zaman öğrenirler. Disiplin çocuklara daha iyi tercihler yapmayı öğretmek içindir, kendilerini kötü hissetmeleri için değil…
Uzm. Psi. Deniz Bayel – Çocuk ve Ergen Gelişimi
Comentarios