Sanat, yaşam boyunca çeşitli aşama ve basamaklarda sürdürülecek eğitsel süreçtir. Çocuğun yapması için teşvik edilen sanatın amacı; meydana gelen ürünlerin dış görünüşünü tanımlamak değil, onların içeriğindeki anlamı ortaya çıkarmaktır.
Sanatın olduğu yerde girişimcilik ve bağımsızlık duyguları bulunur. Çocuklar ne kadar rutinden hoşlansalar da, sanatın hedefi basmakalıp olanı devam ettirmek değil, bozmaktır. Sanat eğitimi; duygu, zevk, güzel biçimlere duyarlılık kazanmaya ve her türlü anlatım biçiminde estetik yaşantılar edinmeye yöneliktir.
Erken çocukluk döneminde bu eğitiminin en önemli amacı ise çocukların hayal gücünü ve yaratıcılıklarını geliştirmektir. Çocuklar, sanat etkinlikleri ile uğraşırken duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade etme imkanı bularak rahatlarlar ve kendilerine özgü yeni ürünler oluşturarak doyuma ulaşırlar. Hangi yaşta çocuk olursa olsun, sanatla uğraşırken; kesmek, yapıştırmak ve boyamaktan keyif almanın yanı sıra eğlenerek öğrenmeyi, içsel dünyalarını yansıtabilmeyi, içinde yaşadıkları toplumla kendileri arasındaki ilişkiyi anlayabilmeyi, kendilerini ifade edebilmeyi ve toplumla iletişim kurabilmeyi sağlar. Çocukların makas, tutkal, boya ve fırçaları kullanması ise el-göz koordinasyonlarının gelişmesine, kavramlar ve problemler hakkında düşünmelerine olanak verir.
Unutmayalım ki çocuklar doğal olarak bazı yeteneklerle dünyaya gelmektedir. Her çocuğun yeteneği ve gelişimi genetik belirlenmiştir. Normal gelişim süresince çocuk olgunlaştıkça bu yetenekler ortaya çıkar. Anne babanın rolü çocuğun gelişiminin sağlıklı olabilmesi için uygun ortamı oluşturmaktır. Eğer çocuklarımızın yoğun olan yaratıcılık ve estetik duygularını erken yıllarda destekleyerek , büyüdüklerinde yaratıcı, üretken ve çevrelerindeki güzellikleri algılayan bireyler olmalarına yol açarız.
Comments